20 juni 2014

Linzengehaktbrood, hurray!

Het linzenbrood in kwestie bevindt zich rechtsonder, ten noordoosten van de falafel

Dit kreng wil gewoon niet mooi op de foto, verdorie. Elke poging eindigt in jankpartij en een foto van een rechthoekig stuk opgedroogd kattenvoer, niet mega-appetijtelijk. Ik wilde toch het receptje posten, want dan kan ik zelf de verhoudingen onthouden #confession. 



Ingrediënten
100 gram ongekookte linzen
1 ui
1 flinke teen knoflook
1 ei
Circa 5 zongedroogde tomaatjes, in stukjes gesneden
Handjevol nootjes (walnoten, pecannoten, macadamia's, cashews, pinda's.. whatever you want. Ik heb een mix noten genomen)
Handjevol geraspte kaas (maakt niet veel uit welke, als het maar enigszins smelt)
Tijm en rozemarijn (beide gedroogd of vers)
Balsamico-azijn of -stroop
3 eetlepels ketchup
Havermout

Kook de linzen in ruim water in ongeveer 20 minuutjes tot ze ietwat papperig zijn, maar nog wel enigszins hunvorm behouden. Snijd intussen de ui in blokjes en de knoflook en nootjes in kleine stukjes. Verwarm de oven voor op 180 graden. Plet de linzen met een vork of stamppotstamper. Voeg aan een kom de ui, knoflook, kruiden, zongedroogde tomaten, nootjes, balsamico en geplette linzenpap (klinkt zo heerlijk) toe. Mix even, voeg zout en peper toe, en laat een paar minuutjes afkoelen. Voeg het ei en de kaas toe, en mix weer. Dan is het een kwestie van kijken naar de consistentie en langzaamaan havermout toevoegen. Je moet van het deeg balletjes kunnen draaien, maar pas er vooral voor op dat het geheel niet te droog wordt.
Stort het geheel in een cakevorm, en bak in de oven voor zo'n 20-25 minuten.

Heel lekker bij een salade, met ketchup (zo niet-culinair maar zo goed) of een yoghurt-knoflooksausje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten